Plasmaferese

Bij Equinox beschikken wij over verschillende hyper geïmmuniseerde plasma paarden. Deze paarden spenderen het meeste van hun tijd op de weides, maar op regelmatige tijdstippen komen ze naar de kliniek en wordt er plasma af genomen. 

Dit gebeurt middels plasmaferese. Hierbij wordt er met een plasmaferese toestel bloed genomen van het paard en hieruit wordt dan het plasma gefilterd. Dit gefilterd plasma wordt daarna opgevangen in plasmazakken die in de diepvries bewaard worden.

Plasma bevat onder andere antistoffen, eiwitten en stollingsfactoren. Deze kunnen van levensbelang zijn voor paarden die deze stoffen te kort hebben. Een pasgeboren veulen bijvoorbeeld heeft geen antistoffen in het bloed, een veulen dient de eerste anti stoffen binnen te krijgen via de biest melk van de merrie. 

Het gebeurt dat een veulen om verschillende redenen toch niet voldoende antistoffen opneemt, waardoor het minder weerbaar wordt voor verschillende kiemen. Idealiter wordt er vanaf 18 uur na de geboorte bloed afgenomen, zodat dit getest kan worden op de hoeveelheid antistoffen. Als uit deze test blijkt dat het veulen te weinig antistoffen in het lichaam heeft, is het gevaar op een infectie veel groter. Gelukkig kan er dan plasma vol antistoffen worden toegediend, dit wordt rechtstreeks met een steriel infuus in de bloedbaan ingebracht. Niet alleen veulens, maar ook volwassen paarden kunnen baat hebben bij het toedienen van plasma wanneer zij bijvoorbeeld een worminfectie of ernstige diarree doormaken. 

Plasma is in veel gevallen een echte life saver. Door de vele antistoffen die het bevat, en de goud gele kleur van het plasma wordt het in de volksmond ook wel eens het vloeibare goud genoemd. Daarom zijn wij erg blij met onze verschillende plasma paarden, zo kunnen we jaarlijks heel wat paarden een 2de kans geven.

Om te voorkomen dat jou veulen plasma nodig heeft is het belangrijk dat de merrie goed gevaccineerd is. De eerste uren na de geboorte zijn ook cruciaal, hou goed toezicht en kijk of het veulen voldoende biestmelk binnen krijgt. Ook is het aangeraden om de kwaliteit van de biestmelk vlak na de geboorte te laten controleren door de dierenarts. Wanneer er zich toch ergens problemen voordoen, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen en goed te overleggen met uw dierenarts.

Moest u vragen hebben omtrent plasma kan u ons steeds contacteren!