Oftalmologie

Oftalmologie verwonding aan en rond het oog is samen met maanblindheid het meest voorkomend probleem van het paardenoog.

Zelfs kleine letsels aan de delicate structuren van het oog of in de omgeving van het oog kunnen zeer snel een bedreiging vormen voor het gezichtsvermogen. Daarom speelt hier het tijdig stellen van een exacte diagnose een belangrijke rol in de uitkomst voor het beschadigd oog. Daarnaast is het accuraat uitvoeren van een lokale behandeling vaak frustrerend als gevolg van verzet door het paard.

Op de kliniek wordt er gebruik gemaakt van moderne onderzoekstechnieken zoals directe oftalmoscopie, spleetlamp biomicroscopie, tonometrie en echografie van het oog om een volledig beeld te krijgen van het oogprobleem. 

Voor het toedienen van lokale geneesmiddelen wordt op de kliniek vaak subpalpebrale systemen geplaatst. Hierbij wordt er een klein buisje geplaatst onder het ooglid waardoor medicatie continu kan toegediend worden door een pomp. De continue aflevering van geneesmiddelen zorgt voor een optimaal resultaat en vermijdt vorming van associaties met negatieve gevolgen op het gedrag van het paard.

Wanneer deze eerder conservatieve oplossingen ontoereikend zijn, kan beroep gedaan worden op verschillende heelkundige ingrepen. Vaak worden paarden met oogproblemen in een gevorderd stadium aangeboden op de kliniek. Hierdoor gaat er vaak kostbare tijd verloren met ernstige gevolgen op het gezichtsvermogen van het paard. Zoek steeds deskundig advies in geval van oogproblemen, de gulden regel is hier vaak hoe sneller hoe beter.