Jaarlijkse tandcontrole

Jaarlijkse tandcontrole, een must voor elk paard!

Regelmatig zien wij paarden op onze kliniek waarbij tandproblemen de oorzaak zijn van vermageren/ problemen met het eten, … Om dit te voorkomen is een jaarlijkse tandcontrole essentieel.

De meest voorkomende problemen zijn onder andere haken (oftewel scherpe emailpunten), cariës (gekend als ‘gaatjes’ bij de mens), tandfacturen en diastema (ruimte tussen 2 tanden waar voedsel in vast kan komen te zitten). 

Wij gebruiken steeds sedatie om het onderzoek zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Dit is belangrijk om ook de achterste tanden van een goede verzorging te kunnen voorzien. Als eerste wordt de mond gespoeld met water om alle etensresten te verwijderen. Daarna wordt er een mondspeculum geplaatst waardoor het mogelijk is om de mond ver open te spreiden. Hierdoor is een goede visualisatie van alle tanden mogelijk. 

Om alle oppervlakten van de tanden te kunnen bekijken wordt er gebruikt gemaakt van een spiegeltje. Er wordt ook gekeken of er wondes zijn in het slijmvlies van de mond. Deze kunnen ontstaan door scherpe haken op de tanden. Met behulp van een elektrische vijl worden de scherpen haken van de tanden verwijderd. Wanneer de haken weg zijn, zal het mondslijmvlies zich snel herstellen en zal het paard meer comfort hebben tijdens het rijden. 

Bij jonge paarden is het ook steeds aangeraden om het gebit te laten bekijken alvorens u begint met zadelmak maken. Wolfstanden kunnen zorgen voor pijn bij het aannemen van het bit, wat op zijn beurt weer voor negatieve associaties kan zorgen. 

U kan steeds bij ons terecht voor een routine gebitscontrole, of bij specifieke problemen zoals bv tandfracturen. Aarzel niet om ons te contacteren om een afspraak in te plannen!