Mestonderzoek

Als paardeneigenaren weten we allemaal dat er regelmatig moet ontwormt worden. Echter is het ook belangrijk om niet zomaar te ontwormen, dit dient op regelmatige tijdstippen te gebeuren, en er moet ook nagedacht worden over de juiste ontworming.

Het parasitologisch mestonderzoek speelt een belangrijke rol in de keuze, frequentie en doeltreffendheid van de behandeling met een ontwormingsmiddel. Het is belangrijk om selectief te ontwormen, om de resistentie tegen ontwormingsmiddelen tegen te gaan. In het verleden werd er regelmatig met dezelfde producten ontwormt, of werden deze onder gedoseerd, waardoor en resistentie is ontstaan onder de wormpopulatie.

Om worminfecties tegen te gaan speelt ook het weidemanagement een grote rol. Het is belangrijk om regelmatig de mest uit de weides te verwijderen, hierdoor wordt de infectiedruk lager.

Parasitologisch mestonderzoek (Mc Master techniek) wordt op onze kliniek uitgevoerd. Directe afhandeling van de stalen zorgt voor een betrouwbaar (bij te lange bewaring kunnen eitjes kapot gaan) en snel resultaat.

Voor het aanvragen van een mest onderzoek neemt u best telefonisch contact op met de kliniek. U brengt daarop enkele verse
mestbolletjes van het paard binnen in een plastic zakje, met daarop de naam van het paard. De mest wordt dan bij ons dezelfde dag nog na gekeken.